Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Cabernet Sauvignon: O βασιλιάς!



…ας το αφήσουμε λοιπόν, να κάνει την αρχή, προτού το ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέγαλα οινοστάφυλα της γης!
Το Cabernet Sauvignon είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται σε όλες τις οινοπαραγωγές χώρες. Εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά & στην οινοποίηση, αποτελεί αντικείμενο δουλειάς για κάθε οινοποιό, αλλά και αντικείμενο πόθου για κάθε οινόφιλο, που εκτιμά τη τανική γεύση του! Τα κρασιά της ποικιλίας μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε μορφή, κινούμενα από το απλό και το φρέσκο, στο απόλυτο & το αριστοκρατικό βαθιάς παλαίωσης. Το Cabernet Sauvignon οινοποιείται σε όλο τον κόσμο δίδοντας μονοποικιλιακά κρασιά »απαράμιλλης κλάσης», δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που συμμετέχει σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες οιναμπέλου, συχνότερα το Merlot. Οι ράγες της ποικιλίας είναι μικρές, με πολύ χοντρή φλούδα & άφθονες τανίνες, χρώμα & οξέα. Τα έντονα αυτά χαρακτηριστικά του σταφυλιού «συγχωρούν» πολλές φορές κάποια οινοποιητικά λάθη, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες, που θα βγάλουν ακόμη & τη μικρότερη οινοποιητική ατέλεια στο ποτήρι.
Η σχέση του Cabernet Sauvignon με τη δρυ είναι περισσότερο από αρμονική, αλλά και επιβεβλημένη, θα έλεγα, καθώς δύσκολα μπορώ να φανταστώ ένα εξαιρετικό κρασί της ποικιλίας, που να μην έχει προηγουμένως περάσει για κάποιους  μήνες από δρύινο βαρέλι. Όταν λοιπόν, η δρυς συναντά την ποικιλία, το αποτέλεσμα στις καλύτερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικό, γίνεται ακόμη πιο ζηλευτό & σπάνιο με την παλαίωση, όταν τα φίνα αρώματα της ποικιλίας αρχίζουν να ξεδιπλώνονται στο ποτήρι, μαζί με τη βαθιά της γεύση.