Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ήλιος & φεγγάρι – Βιοδυναμική καλλιέργεια



Για πολλούς μια εναλλακτική μέθοδος καλλιέργειας-marketing, για τους πιο πολλούς όμως σίγουρα μια επαναστατική μέθοδος καλλιέργειας. Η λέξη Βιοδυναμική καλλιέργεια, ως «θηλυκό» μπορεί να χαρίζει την ζωή (βίος), η ζωή τη δύναμη (δυναμική) ώστε η φύτευση, το πότισμα & γενικά η φροντίδα των φυτών (καλλιέργεια) να έχει ως αποτέλεσμα καρπούς πρός κατανάλωση για τον άνθρωπο. Η ιστορία για την βιοδυναμική καλλιέργεια ξεκίνησε να γράφεται από το έτος 1979, όταν ο Rudolf Steiner καταγόμενος από την σημερινή Σλοβενία, σε ηλικία μόλις 15 χρονών, όταν σπούδαζε ακόμα Βιολογία-Χημεία και Φυσική παρατήρησε πως μπορούσε να «διαβάζει», να «ακούει» και να «βλέπει» τα πνευματικά όντα πίσω από τα φαινόμενα της φύσης, με αποτέλεσμα τελικά να τον κερδίσει η ψυχική έρευνα πάνω στην επιστημονική βάση, η ανθρωποσοφία, όπως ονομάστηκε η επιστήμη πολύ αργότερα.
Το 1924, όταν πια  φιλόσοφος ο Rudolf Steiner και ενώ είχε γίνει δάσκαλος στην θεραπευτική αγωγή μέσω του υλιστικού-επιστημονικού τρόπου, κέντρισε ακόμα και το ενδιαφέρον των καλλιεργητών όταν του ζήτησαν την βοήθεια του για παραγωγή ποιότητας προιόντων. Οι διαλέξεις του σαν στόχο είχαν την ανθρώπινη δύναμη, όπου με την απληστία που την διακρίνει αναλύει τα πάντα μηχανικά αφήνοντας στο περιθώριο την άλλη όψη του υπερ-ευαίσθητου αυτού κόσμου… Ακολούθησαν έτσι νέοι τρόποι παραγωγής με την κατανόηση ζωτικών διαδικασιών της φύσης και την πρακτική εφαρμογή τους.
Εκτός από τα στοιχεία της φύσης, που συμμετέχουν στην μέθοδο αυτή, η Γη (ρίζες κλίματος), το Νερό (κορμός), ο Αέρας (φύλλα) και η Θερμότητα (σταφύλια, καρποί) υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως είναι ο ήλιος και το φεγγάρι δηλαδή η μέρα και η νύχτα.
Ο ήλιος είναι γνωστό πως συμμετέχει στη δημιουργία ζωής και στην ανάπτυξη αυτής. Η γη αναπνέει προς τα μέσα δηλαδή από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχα και αναπνέει έξω, δηλαδή από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι, την αντίθετη ακριβώς πορεία, αυτή την ώρα το χώμα και οι ρίζες τρέφονται καλύτερα.Το ίδιο λοιπόν ουσιαστικά συμμετέχει και το φεγγάρι όπου δίνει φως και έχει μια επίδραση βαρύτητας στη γη, στην ροή της υγρασίας του εδάφους και των φυτών γενικά με επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Η αύξηση των ριζών βελτιώνεται όταν το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο και κινείται πιο μακριά προκαλώντας μια μειωμένη έλξη στη γη. Δημιουργεί έναν πλήρη κύκλο κάθε 29 μέρες. Η φύτευση γίνεται καλύτερα 2 μέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι επειδή το φως και οι δυνάμεις βαρύτητας είναι ευνοϊκότερες στις 7 μέρες που ακολουθούν. Το αυξανόμενο φως υποκινεί την αύξηση φυλλώματος, νέοι βλαστοί αναπτύσσονται ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τις ρίζες. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παραγωγού-καλλιεργητή με το αμπέλι..
Μιλάμε πλέον για μια φιλοσοφική & φυσιολατρική προσέγγιση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, δίνοντας άλλη διάσταση στο κρασί, με σεβασμό πάντα στην φύση.